Wrzesień 2018
P W Ś C P S N
« Wrz    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Ochota na słodycze: nieszczęsne, błędne koło – kontynuacja

Dlatego po spożyciu słodyczy człowiek często czuje się źle i może to uczucie złagodzić jedynie sięgając po następną porcję czegoś słodkiego. A wtedy może się zdarzyć, że organizm znów wydzieli zbyt dużo insuliny i cały proces powtarza się.

Nic dziwnego, że przy wzmożonej produkcji insuliny komórki przyzwyczajają się tło tego hormonu i potrzebują go coraz wiecej, aby unormować poziom cukru we krwi! W najgorszym razie po latach może to doprowadzić do cukrzycy. Ponadto część glukozy nie jest natychmiast przetwarzana przez komórki mięśniowe w energię, lecz zostaje zmagazynowana, czyli ciężar ciała wzrasta. Jeśli jest tak, jak sądzą niektórzy naukowcy, że DHEA utrudnia gromadzenie glukozy w formie tłuszczu, to w przypadku niedoboru hormonu, człowiek przebierałby na wadze jeszcze szybciej.

W normalnej sytuacji, przy’ niskim poziomie cukru we krwi nadnercza wydzielają hormony stresu, które sprawiają, że organizm korzysta z glukozy’ zgromadzonej w wątrobie. Na starość proces ten nie przebiega już tak szybko, dlatego wtedy także bywa większy apetyt na słodycze. Hormony stresu mają zgubny efekt uboczny: zmniejszają produkcję DHEA. Niższy poziom cukru we krwi na skutek nadmiernego wydzielania insuliny’ sprawia więc, że zmniejsza się stężenie DHEA. Oczywiście, jest to proces trwający całe lata. Tym niemniej trzeba zwracać na to uwagę, aby nie spożywać zbyt wielu produktów zawierających cukier.

Przyjmowanie DHEA po pierwsze pozwala złagodzić nieprzyjemne skutki uboczne działania hormonów stresu, po drugie pomaga obniżyć podwyższony poziom insuliny i ułatwia zrzucenie zbytecznych kilogramów. Tak przynajmniej przypuszczają niektórzy naukowcy. Nie ma jednak ostatecznego potwierdzenia tych hipotez.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *