Miażdżyca – podstępna choroba cz. 2

Być może jesteście państwo zaskoczeni, bo prawdopodobnie słyszeliście dotychczas głównie, że cholesterol jest szkodliwy i trzeba uważać, żeby nie jeść za dużo produktów’ zawierających ten składnik, a teraz dowiadujecie się, że jest to substancja, której organizm potrzebuje. Oba zdania sa prawdziwe, albowiem istnieje kilka rodzajów chole- strolu. Wyróżnia się cholsteml LDL (Iow density lipoprotéine) i HDL (high density lipoprotéine). Cholesterol LDL. gdy jest go dużo we krwi, może spowodować poważne uszkodzenia, HDL natomiast pomaga redukować LDL.

W produktach pochodzenia zwierzęcego spożywamy przede wszystkim ten cholesterol, który w wątrobie przemienia się w LDL. Kwasy tłuszczowe nienasycone, zawarte w wielu olejach roślinnych, są w pierwszym rzędzie przetwarzane na „dobry” cholesterol.

Większość lekarzy skłania się ku poglądowi, że podczas łączenia się cząsteczek cholesterolu z tlenem (proces zwany utlenianiem), w krwi postają wolne rodniki. Są to cząsteczki, którym brakuje elektronu i dlatego stale usiłują wyrwać elektron innym cząsteczkom. Uszkadzają przy tym komórki. Przypuszcza się, że w trakcie tego procesu na ściankach tętnic powstają drobne ranki. W tych drobnych dziurach plasują się określone komórki krwi, tzw. płytki krwi. Komórki te łączą się ze sobą i zamykają ranę.

Podczas Lego procesu może zdarzyć się, że w ranie zgromadzą się również inne komórki z krwi i różne substancje (wśród nich białko, a zwłaszcza cholesterol). Tworzy się grudka złożona z różnych komórek i substancji, która zatrzymuje się w tętnicy. Taki konglomerat różnych substancji nazywa się skrzepem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *