Jak właściwie powstaje cukrzyca?

Po jedzeniu, zwłaszcza potraw o dużej zawartości węglowodanów, poziom cukru we krwi gwałtownie wzrasta, ponieważ trafia do niej duża ilość cukru (glukozy) pobranego wraz z pożywieniem. Teraz krew musi transportować go do komórek, aby zaopatrzyć je w energię. Część cukru gromadzi wątroba, aby jako szybki dostawca energii, mieć go zawsze wr zapasie.

Odpowiedzialność za transport glukozy do komórek i do wątroby ponosi hormon insulina, wydzielany przez trzustkę po każdym posiłku. Osadza się on na receptorach insulinowych w komórkach i sprawia, że ich błona staje się bardziej przepuszczalna dla cukru. W wyniku tego poziom cukru we krwi ponownie obniża się.

Z wiekiem u niektórych osób zmniejsza się skuteczność insuliny. Z jednej strony komórki mniej wrażliwie reagują na ten hormon, a więc przyzwyczajają się do niego, z drugiej strony prawdopodobnie zmniejsza się liczba receptorów insuliny. Efekt jest taki, że po posiłkach poziom cukru w’e krwi zmniejsza się tylko minimalnie. Na to trzustka reaguje dalszą produkcją insuliny, aby zredukować wreszcie ilość cukru we krwi.

Powstaje błędne koło: komórki jeszcze bardziej przyzwyczajają się do insuliny, a organizm produkuje coraz większe ilości tego hormonu, aby znormalizować poziom cukru we krwi. Oczywiście, od pewnego momentu przestaje się to w pełni udawać i poziom cukru przez dłuższy czas pozostaje wysoki. Dochodzi do uszkodzeń naczyń krwionośnych, zaburzeń wzroku, a w najgorszym przypadku do dysfunkcji nerek i do śmierci.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *