Efekt jo-jo i jego przyczyny

O efekcie jo-jo właśnie mówiliśmy. U jego podstaw leży mechanizm przetrwania z epoki kamienia łupanego, który obecnie, przynajmniej w krajach, w których jest nadmiar pożywienia, stwarza duże problemy z nadwagą. Niestety, dawnie strategie przetrwania stworzone przez przyrodę, takie jak na przykład wydzielanie hormonów stresu, nie wspomagają zdrowia we współczesnych społeczeństwach. Sposób życia człowieka, przede „wszystkim w krajach uprzemysłowionych zmienił się przecież gwałtownie.

Energię potrzebna do życia organizm czerpie z pożywienia. Za pomocą skomplikowanych mechanizmów produkty spożywcze są tak przetwarzane, żaby mogły7 być przyswojone przez komórki. Jeśli spożywamy większe ilości jedzenia niż nasz organizm potrzebuje do utrzymania swoich funkcji, nadmiar „energii” gromadzony jest w postaci tłuszczu jako zapas, który może być wykorzystany w razie potrzeby. Ten -właśnie tłuszcz sprawia nam tyle problemów. Z drugiej strony komórki dała, gdy pojawia się głód. mogą sięgać do tych tłuszczowych rezerw. Dzięki temu chudniemy, gdy mniej jemy.

W tym jednak tkwi pewien kruczeli: organizm jest tak skonstruowany, aby przy braku pożywienia zużywać jak najmniej energii. Dlatego podczas diety od pewnego momentu utrata wagi następuje wolniej. Szybki spadek wTagi na początku kuracji odchudzającej można wytłumaczyć głownie tym, że ciało traci wodę. Jeśli jednak chodzi o rezerw7y tłuszczu, to ze zrozumiałych względów, organizm staje się skąpy. W końcu jest to jego sposób zabezpieczenia życia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *