Czynnik ryzyka – cukrzyca

Kolejne zagrożenie dla tętnic i serca stanowi cukrzyca (diabetes mellitus typu II), choroba bardzo powszechna wśród osób starszych. Ryzyko zawału serca u cukrzyków jest większe. Naukowcy przypuszczają, że DHEA może chronię przed cukrzycą, a więc przeszkodzić także jej niszczycielskiemu wpływowi na naczynia krwionośne i serce. Najpierw musicie państwo jednak wiedzieć, jak w ogóle dochodzi do zachorowania na cukrzycę.

Winę za to także ponosi hormon, czyli wytwarzana przez trzustkę insulina. Hormon ten jest odpowiedzialny za metabolizm węglowodanowy, to znaczy za przemianę cząsteczek cukru w mniejsze cząsteczki, które przerabiane są przez komórki i zamieniane w energię. Insulina odpowiedzialna jest także za to, ze cząsteczki te trafiają do komórek. Specjalne receptory insuliny dbają o to, aby hormon ten jak klucz otwierał komórki na przyjęcie cząsteczek cukru. Jeśli przemiana węglowodanowa jest zaburzona, poziom cukru w krwi podnosi się gwałtownie, przez co dochodzi do poważnych zaburzeń w organizmie. Na przykład podnosi się ciśnienie krwi, a członki ciała nie są wystarczająco ukrwione.

Od czego to zależy, że cukier w krwi nie może być prawidłowo spożytkowany? Pierwszą z przyczyn jest niedobór insuliny. Mamy wtedy do czynienia z formą cukrzycy występującą z reguły już w młodości, zwaną cukrzycą typu I. Trzustka nie jest w stanie produkować wystarczającej ilości insuliny. Natomiast w starszym wieku choroba ta może się pojawić mimo dostatecznej produkcji tego hormonu. Dzieje się tak dlatego, że komórki za bardzo przyzwyczaiły się do insuliny, nie reagują na jej impulsy i nie wpuszczają cząsteczek cukru. Organizm wytwarza więc jeszcze więcej insuliny, żeby komórki wreszcie przyjęły cukier.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *