Czy DHEA zmienia przyzwyczajenia żywieniowe?

W ramach walki z otyłością przeprowadzono doświadczenia ze szczurami. Dwmch amerykańskich naukowców użyło do eksperymentu określony rodzaj szczurów, tzw. szczury cukrowe, które, jeśli tylko miały do tego sposobność, preferowały pożywienie bogate w tłuszcz. Niektóre z nich otrzymywały DHEA w pokarmie, inne w postaci zastrzyku.

Wyniki były zdumiewające: wszystkie szczury z tej rasy, otyłe i szczupłe, spożywały po tej kuracji mniejsze ilości pożywienia. Poza tym nie preferowały już tłustych pokarmów’, a więc tych które tuczą. Wręcz przeciwmie, zaczęły’ z upodobaniem wybierać pokarm ubogi wr kalorie. Stwierdzono to, dając im do wyboru trzy rodzaje pokarmu. Był to jeden z czynników, który przyczynił się clo tego, że szczury straciły na wadze lub pozostały’ szczupłe.

Jak można wytłumaczyć te wyniki? Naukowcy prze- prowadzili dalszy eksperyment. Zabili szczury tuż po po- daniu DHEA i badali ich mózg. W mózgu jest siedziba centrum sytości, czyli organizm otrzymuje wskazówkę, że należy przestać jeść, gdy osiągnięty zostaje punkt nasycenia. Oczywiście dużą rolę w tym procesie odgrywają także różne substancje wydzielane przez organizm, które sygnalizują mózgowa, że zbliża się czas, aby zakończyć przyjmowanie pokarmu. Wtedy mózg reaguje wydzielaniem określonych substancji będących nośnikiem informacji, że jednostka czuje się syta.

Oczywiście obecność kilku tych substancji można stwierdzić także w mózgu. Naukowcy szukali ich w mózgach martwych szczurów i stwierdzili, że ich ilość była inne niż w mózgach zwierząt, które nie otrzymywały DHEA. Ich wniosek brzmiał: DHEA musi w7 jakiś sposób wpływać na centrum sytości u tych szczurów, do tego stopnia, że nie tylko mniej jedzą, lecz nawet zmieniają swe przyzwyczajenia ży wieniowe.

Naukowcy ci eksperymentowali z różnymi, czasem bardzo dużymi dawkami DHEA, Okazało się, że u szczupłych szczurów już mała dawka redukowała chęć na tłuste pokarmy. Szczury otyłe potrzebowały natomiast do tego więcej DHEA. Pomimo dużych dawek ni odnotowano żadnych skutków ubocznych. Jednak gdy przestawały otrzymywać DHEA, efekt zanikał: zwierzęta znów więcej jadły i gdy miały wybór, decydowały się na tłuste pożywienie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *